סגל & דרורי ושות' - משרד עורכי דין
דיני עבודה, מסחרי אזרחי, צוואות, ייפוי כוח מתמשך, תביעות חוב ביטוח לאומי
צוואות וירושות - דיני ירושה
מה היא צוואה ומה מטרתה, ואיך היא משרתת אדם לאחר לכתו מן העולם
לדאוג לעתיד של צאצאייך תוך שמירה על איזון והזכות שלך לבחור למי להוריש ומה להוריש.
באמצעות עריכת צוואה, ניתן יהיה לחלק את הרכוש של המנוח לחלקים, זאת לאחר שהמוריש הגדיר בצוואתו מי יקבל איזה חלק מן הירושה. למעשה, הצוואה מסדירה את ניהול העיזבון והיא יכולה להכיל אלמנטים רבים, מנגנוני הסדרה אשר יצמצמו למקסימום את החיכוכים שעלולים להתרחש בעת פטירתו של המוריש.
חוק הירושה, תשכ"ה-1965 מגדיר בתוכו מי יכולים להיות יורשים, מי הם היורשים הטבעיים (ירושה על פי דין) גם אם אין צוואה, ושלל חריגים ותנאים העושים סדר בדיני הירושה. עורך דין ירושה יודע למצוא את הכשלים, לשאול את השאלות ולחבר את הקצוות כך שבעת עריכת צוואה לא ישארו יותר מדי קצוות רופפים.
למה בכלל צריך צוואה;
כאשר אין צוואה, הירושה עשויה להתחלק בין אנשים שעשויים להיחשב יורשים טבעיים לפי החוק (יורשים ע"פ דין), אולם היה והמוריש לא רצה להוריש למי מיורשיו חלק מסויים, או לא רצה להוריש לו בכלל, מה שיכול להסדיר את עניין חלוקת הרכוש היא צוואה אותה כתב המצווה.
מה הוא הרעיון בכתיבת צוואה והפקדתה אצל רשם הירושות;
הצוואה נועדה למנוע מלחמות מיותרות בין היורשים הרשומים בה, לבין אלו שאולי נחשבים יורשים טבעיים, אך אינם נכללים בצוואתו של המנוח. המסמך החשוב הזה מגדיר בדיוק רב את רצון המנוח ומחייב את כיבודו.
מי יכול לבקש לערוך צוואה;
צוואה היא בעצם סוג של חוזה, מסמך בו אדם המצווה קובע מי יירש את רכושו ונכשיו לאחר שילך לעולמו.
כל אדם יכול להחליט האם לערוך צוואה לפי השקפת עולמו ורצונו האישי.
חוק הירושה בישראל מאפשר לכל אדם לערוך את צוואתו בעצמו תוך חיסכון בתשלום שכ"ט עו"ד, אך כאשר אדם איננו בקי בדיני הירושה, בפסיקה ובמה שקורה בפועל, חשוב ואף קריטי כי עורך דין צוואות יערוך עבורו את הצוואה. עו"ד יודע לעלות על המוקשים שעלולים לצוץ בדרך לאחר לכתו של המוריש, הוא יסייע בעדו לערוך צוואה נכונה יותר, מדויקת יותר ואמינה יותר.
החוק קובע ארבע דרכים עיקריות לעריכת צוואה;
האפשרות לערוך צוואה כתובה בכתב יד. בד"כ צוואה קבילה כאשר ניתן להוכיח שהמצווה הוא שכתב אותה.
האפשרות לגייס לפחות שני עדים שאינם יורשים וחלק מהנהנים מהצוואה.
האפשרות לערוך צוואה בפני רשות - שופט, חבר בית דין רבני, רשם של בית המשפט, הרשם לענייני ירושה או נוטריון. מסמך זה יוגש לגורם המשפטי או שתיערך על ידו. צוואה כזו כרוכה בתשלום אגרה.
האפשרות לצוואה בעל פה, אדם העומד לעזוב את עולמנו, רשאי לומר את צוואתו בפני שני עדים לפחות. על אותם עדים לרשום מדויק ככל הניתן לדבריו של המוריש, כמו כן, עליהם לחתום על מסמך הנקרא "זיכרון דברים" שיחשב הצוואה עצמה, ולאחר מכן להפקיד את זיכרון הדברים אצל הרשם לענייני ירושה.
הדרך המומלצת ביותר היא עריכת צוואה אצל עורך דין ירושה או עורך דין צוואות כדי שישמור על זכויות המוריש. אותו עו"ד יפקיד את הצוואה אצל רשם לענייני ירושה ומכאן היא תיכנס לתוקף לאחר לכתו של המצווה.
מי כשר לרשת אדם;
לפי סעיף 2 לחוק הירושה, היורשים הם יורשים על פי דין או זוכים על פי צוואה; והירושה עצמה היא על פי דין אלה אם קיימת צוואה שהמוריש השאיר אחריו.
הכשרות לרשת אדם נתונה לכל מי שהיה בחיים כאשר המוריש הלך לעולמו והוא קשור לאותו מוריש.
אדם שנולד תוך 300 ימים לאחר מות המוריש, דינו כשין מי שהיה בחיים בזמן לכתו של המוריש, אלה אם שהורותו הייתה אחרי כן.
כמו כן, אין חשיבות אם בשעת הלידה של היורש, היו הוריו נשואים או לא. הוא בכל מקרה יהיה יורש על פי דין.