top of page
תעודת הסמכה ייפוי כוח י כוח מתמשך

ייפוי כוח מתמשך - הסבר מורחב

​מה הוא ייפוי כוח מתמשך ומדוע הוא כל כך חשוב וחיוני לכל אדם באשר הוא.

 

ייפוי כוח מתמשך הינו מסמך אוטונומי שלאחר שבעל המסמך (להלן: "הממנה") חתם עליו, יופקד אצל האפוטרופוס הכללי. המסמך מנוסח כסוג של חוזה בו נרשמות כל הדרישות והבקשות של הממנה. במסמך זה יציין הממנה מי הם מיופי הכוח, מה יהיה תפקידו של כל מיופה שמונה ואיך תחולק האחריות לטיפול בענייניו של הממנה בין כל מיופי הכוח. לעיתים יכול להיות מיופה כוח אחד, לעיתים יהיו אלו כמה מיופי כוח כדי שנטל הטיפול בממנה לא יכביד על אדם אחד חלילה.

הממנה - מיפה הכוח יכול להחליט מי יטפל בכל נושא לפי היכולות שלו ו/או הכישורים שלו ובכך להבטיח לעצמו טיפול נאות בענייניו כאשר חלילה איבד את כושרו הקוגנטיבי.

זהו מסמך משפטי מהחשובים והמשמעותיים ביותר שכל אדם יערוך בימי חייו הצלולים. זהו מסמך בו אדם - הממנה קובע מי יבצע בשמו פעולות חשובות ולעיתים גם יום יומיות, זאת בזמן שהוא כממנה כבר לא יוכל לבצע פעולות רגילות בכוחות עצמו.

למעשה מסמך זה הוא סוג של הקניית אפוטרופוסות לאדם אחר בגין הרעה במצבו הבריאותי או פגיעה ביכולותיו הקוגנטיביות של הממנה עצמו. כלומר; כאשר אדם מבקש לערוך מסמך ייפוי כוח מתמשך, הוא מעניק את הכוח למי שהוא ממנה בכתב באותו מסמך. המסמך עצמו יכול להיערך ע"י עו"ד שעבר הכשרה מיוחדת לעניין זה בלבד, והוא אשר מגיש את המסמך הערוך לאפוטרופוס הכללי.

במצב דברים רגיל, בית המשפט ממנה אפוטרופוס לאדם שאיבד את כושרו הבריאותי ו/או הקוגנטיבי, אולם מסמך ייפוי כוח מתמשך מהווה סוג של "הסכם אפוטרופסות" בו אדם מחליט על זהותו של מי שהוא ימנה להיות האפוטרופוס ובכך מסיר את התלות במינוי האפוטרופוס ע"י בית המשפט.

 

איך נוצרה האפשרות לעריכת ייפוי כוח מתמשך;

עד לתיקון 18 לחוק הכשרות המשפטית ואפוטרופסות (להלן: "החוק") שפורסם ברשומות ביום 11.06.2016, בית המשפט היה זה שממנה מיופה כוח לטיפול בענייניו של אדם אשר איבד את יכולותיו הקוגנטיביות. כיום, בעקבות שינויים שחלו בעולם, אם בחקיקה ואם בפסיקה, הוחל תיקון 18 לחוק המאפשר לאדם לקבוע מי יטפל בענייניו בעתיד.

למעשה, התיקון בחוק מאפשר גישה יותר ליברלית וגמישה ביחס לנוקשות שהייתה קיימת עד לפרסום התיקון עצמו. התיקון בחוק הביא עימו שינוי מבורך והקלה משמעותית על ניהול ענייניו האישיים של אדם אשר איבד את יכולותיו הקוגנטיביות, מנטליות ולעיתים גם הפיזיות. התיקון מציע חלופה לאפוטרופסות.

ייפוי כוח מתמשך מייצג תפיסה שונה לעניין האפוטרופסות, הוא מאפשר גמישות גדולה יותר ושם דגש על מעבר מתפיסה פטרנליסטית שקובעת לאדם מה טוב לו, לתפיסה יותר אישית – אוטונומית עצמאית של אדם המעוניין שלא המדינה תדאג לענייניו אם כי מקורביו אשר ימלאו אחר רצונותיו. ייפוי כוח מתמשך שם דגש על כיבוד רצונו של אדם לעומת מה שנחשב לטובתו, מה שהיה בעבר.

בייפוי כוח מתמשך, רצונו של האדם הממנה מיופיי כוח עולה מדרגה קריטית ושם את האדם עצמו במרכז קבלת ההחלטות העתידיות, אלו ההחלטות לפיהן כאשר הוא בריא ו/או כשיר, יוכל להגדיר מי יטפל באילו עניינים בחייו במקרה חלילה של אובדן יכולתו העצמאית להפעלת שיקול הדעת.

תיקון 18 לחוק האפוטרופסות שינה את כללי המשחק ומאפשר חלופה לאפוטרופסות המאפשרת תכנון עתידי. למעשה, התכנון העתידי של אדם שעשוי חלילה לאבד את כושרו הקוגנטיבי בא לידי ביטוי במסמך רצונות שלו, בו הוא מגדיר מי יהיו האנשים מיופיי הכוח שיטפלו בענייניו האישיים במקרה הצורך. עוד בזמן שהוא צלול, יכול לקבוע מי יטפל בענייניו הרכושיים, הכלכליים, הרפואיים ובהתנהלות יום יומית באופן כללי.

 

 

השלבים הנדרשים למינוי מיופה כוח בעריכת המסמך;

הערה: ייפוי כוח מתמשך רשאי לערוך רק עורך דין שעבר את ההכשרה של האפוטרופוס הכללי.

שלב ראשון – פרטים אישיים;

מציינים את פרטי מיפה הכוח שהוא הממנה ואת פרטי ההתקשרות שלו. כמו כן, מציינים את פרטי מיופה הכוח, איזה סוג של מיופה כוח הוא, כאשר מדובר ביותר ממיופה כוח אחד, יש לציין האם הוא מיופה כוח בנוסף לקיים, האם הוא יהיה מיופה כוח במשותף או חלופי למיופה הכוח הראשון/ראשי. שלב זה כולל הצהרה על סוג קרבתו של מיופה הכוח לממנה, האם הוא בן משפחה, חבר או אדם אחר אשר הממנה סומך עליו.

כמובן שיש לציין מה הן הזיקות בין הממנה למיופה הכוח עצמו.

שלב שני – הגדרת סמכויות מיופה הכוח;

הממנה מגדיר מה תהיינה הסמכויות של מיופה הכוח לפעול בשמו ברגע שייפוי הכוח יופעל בעת הצורך, אם יהיה כוחו של המיופה בענייניו הרכושיים של הממנה, או בענייניו האישיים שאינם כוללים את ענייניו הרפואיים, ואם יהיה כוחו של המיפה יפה גם לענייניו הרפואיים של הממנה.

שלב שלישי – הנחיות מקדימות;

הממנה מגדיר מתי ייפוי הכוח ייכנס לתוקף, אולם ישנה הגדרה אחת שהיא גוקנטיבית, לא ניתן לשנותה, וזו ההגדרה שקובעת כי ייפוי הכוח ייכנס לתוקפו אך ורק לאחר קביעה בחוות דעת מומחה בכפוף לאמור בחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, התשכ"ב-1962. כמו כן, ניתן לקבוע עוד הוראות מיוחדות לדרך בה יקבע כי הממנה איננו יכול עוד להבין בעניינים רגילים או עניינים אלו. מעיין מנגנון נוסף להוכחת אי היכולת של הממנה.

החוק קובע שאם בית המשפט לא מצא סיבה מיוחדת שלא לקבל את הנחיות הממנה, אזי יהיה מחויב לאשר את הבקשה של הממנה למינוי אפוטרופוס במסגרת ההנחיות המקדימות.

שלב רביעי – מיודעים לדבר כניסת ייפוי הכוח לתוקף;

זהו מנגנון חשוב בו הממנה קובע מי יהיו האנשים שעל מיופה הכוח להודיע להם על מצבו של הממנה לפני שפנה לאפוטרופוס הכללי בהודעה על כניסת ייפוי הכוח לתוקף. זהו מעיין מנגנון שנועד לסוג מסויים של פיקח מרחוק, שלא יהיה מצב שייפוי הכוח מופעל שלא בדרך הנכונה ו/או בגין טעות בשיקול הדעת של מיופה הכוח. עוד עין זה תמיד נכון.

שלב חמישי – עניינים המחייבים הסמכה מפורשת לפי סעיף 32ו(ג) לחוק.

בשלב זה הממנה מגדיר מפורשות ובכתב על סמכויות ספציפיות שהוא מעוניין להעניק למיופה הכוח, כגון; מתן תרומות, מתן מתנות, מתן הלוואות, פעולות משפטיות, ביצוע פעולות במוצר פנסיוני, הגשת בקשה לקבלת קצבת גיל פרישה, משיכת כספים מקרן השתלמות ו/או קופת תגמולים ועוד...

פעולות אלו מחייבות הסמכה מפורשת של הממנה וללא הסמכה זו, מיופה הכוח לא יוכל לפעול בעניינים אלו בשום אופן.

שלב שישי – הנחיות לעניין פקיעת תוקפו של ייפוי הכוח;

בנקודה זו הממנה מגדיר מתי ייפוי הכוח יפקע, ידוע לי כי ייפוי הכוח יפקע אם יחדלו להתקיים במיופה הכוח תנאי הכשירות שבחוק או אם מיופה הכוח יודיע לי או לקרוביי בכתב כי אינו מעוניין לשמש כמיופה כוח או בהתקיים התנאים הקבועים בסעיף 32 כב לחוק, למשל; אם הממנה נפטר, או פטירתו של מיופה הכוח, או שמונה מיופה כוח מקצועי שרישיונו המקצועי נשלל, או כאשר מיופה הכוח מודיע לממנה כי איננו מעוניין לשמש עוד כמיופה כוח, או במקרים של בני זוג שנפרדו.

 

שלב שביעי – מיודעים ומסירת מידע;

הממנה קובע מי יהיו האנשים אשר יקבלו דיווח על החלטות ו/או פעולות ספציפיות אשר יבוצעו עבורו. שם מציין הממנה מה יהיו הנושאים עליהם יש לדווח ומה יהיו המועדים לדיווח עצמו.

הממנה יכול לקבוע שיהיה צורך גם בדיווח לאפוטרופוס הכללי וחלקים מסויימים כן יהיו כפופים לפיקוח של האפוטרופוס הכללי, זהו סעיף רשות, אך ישנם מקרים שהוא חשוב מאד.

בחלק זה הממנה מגדיר למי הוא מסכים למסור העתק של ייפוי הכוח והאם לאפשר עיון בו למטפל כלשהו כהגדרתו בחוק זכויות החולה, התשנ"ו-1996.

שלב שמיני – מסירת מידע לקרובי משפחה;

הממנה מגדיר מי מבני המשפחה יהיה זכאי לקבל מידע לפי החוק, הוא רשאי להגביל את מסירת המידע לבני המשפחה ו/או להגדיר מי יקבל ומי לא יקבל מידע.

שלב תשיעי – החתמות הממנה;

הממנה חייב לקרוא את כל המסמך, ורק לאחר שהבין אותו ולאחר שעורך הדין הסביר לו הכל, הוא חותם על ייפוי הכוח וניתן יהיה להגישו.

שלב עשירי – הסכמה והצהרה של מיופה הכוח

מיופה הכוח מצהיר שהוא מסכים לקבל עליו את האחריות, זאת לאחר שכל המשמעויות הוסברו לו ולאחר שקרא והבין הכל, ולאחר שהבין מה בסמכותו ומה לא. כמו כן, מיופה הכוח מציין מה הן תרכי ההתקשרות מולו לשם קבלת הודעות מהאפוטרופוס הכללי.

שלב אחד עשרה – חתימת עורך הדין;

עורך הדין חותם על תצהיר ומאשר את היום ואת פרטיו של מיופה הכוח. ועורך הדין שבפניו נחתם ייפוי הכוח חותם אף הוא על תצהיר המאשר את האמור, את העובדה שהסביר הכל לממנה ולבאיי הכוח.

שלב שתיים עשרה - הסכמה מיוחדת לבדיקה, טיפול, אשפוז פסיכיאטרי או שחרור מאשפוז כאמור לפי סעיף 32 ו(ג)( 2) לחוק.

מסמך המצורף כנספח לייפוי הכוח, בו הממנה מצהיר כח לאחר שקיבל הסברים מפסיכיאטר, והבין את משמעות ההוראה הבאה ותוצאותיה אני מבקש להורות שמיופה הכוח יהיה מוסמך לתת הסכמה בשמי לעניינים המפורטים במסמך עצמו, גם אם במועד שבו תתבקש הסכמתו אתנגד לבדיקה, לטיפול, לאשפוז או לשחרור.

למעשה, הממנה מבין שהוא עשוי להתנגד לבדיקה פסיכיאטרית או טיפול פסיכיאטרי ואף אשפוז פסיכיאטרי כשהוא לא צלול, לכן הוא מעניק למיופה הכוח את האפשרות לפעול על אף התנגדותו של הממנה עצמו. זאת בכפוף לתצהיר של רופא מומחה בפסיכיאטריה אשר יקבע האם הממנה כשיר לקבל החלטות או לא. מנגנון פיקוח מול מיופה הכוח המונע טעויות.

פניה בעניין ייפוי כוח מתמשך עורכי דין סגל, דרורי ושות
bottom of page